Thyre Danebod

I september 2023 løftede Nationalmuseet sløret for resultatet af nogle nye undersøgelser af blandt andet Jelling-stenene, og det skabte overskrifter, men også lidt forvirring.

For har Thyre Danebod virkelig været overset, som særligt DR påstod? Og hvis hun har, hvad skyldes det så? Det er anledning til, at historiker Adam Wagner i denne udsendelsesrække går lidt mere i dybden med Thyre Danebods historie.

Hør om, hvordan den kritiske historikertradition, som også i høj grad var politisk radikal, afskrev beretningerne om Thyre Danebod og dermed skrev hende mere eller mindre ud af historien. Og om, hvordan det videre betød, at hun også var ved at miste det smykkende tilnavn, som Gorm giver hende på sin runesten i Jelling: “Danmarks bod”.

Og hør om Saxe, Sven Aggesen og de islandske sagaer, som beretter om Thyre Danebod, og om hvorfor disse kilder blev anset for upålidelige. Og er de nu også det?

Hør endvidere om de gamle teorier om, at den dronning Thyre, der er nævnt på runestenen i Læborg, skulle være den samme, som Thyre nævnt på stenene i Jelling. Der fortælles også om de nye undersøgelser, der knytter Ravnung-Tuve og dennes runesten i Bække og Læborg sammen med dronning Thyre og Jelling-stenene.

Og kan de gamle berettende kilder fra middelalderen alligevel kaste nyt lys over spørgsmålet om, hvorfor Thyre var så betydningsfuld for Jelling-dynastiet?