Endnu en runesten, der nævner Thyre Danebod?

For nylig bestyrkedes den teori, at den Thorvi eller Thyre, der er nævnt på Ravnung-Tuves sten i Bække og Læborg, er identisk med Jelling-stenens Thyre – altså Thyre Danebod.

Men er den Thorvi/Thyre, der nævnes på den lollandske Sædinge-sten, nu også Thyre Danebod?

Runologer har besøgt Stiftsmuseet i Maribo, og spørgsmålet er bragt frem. Se TV2 Østs omtale af sagen: ‘Eksperter undersøger runesten – sætter den navn på Gorm den Gamles forgænger?

Men i modsætning til den Thyre, der nævnes på Ravnung-Tuves sten, kaldes denne Thyre ikke dronning, og stenen befinder sig jo også i en helt anden landsdel end de sikre Thyre-sten i Jelling.

I øvrigt er der ingen tradition eller andre kilder, der forbinder Thyre med Lolland eller med en ægtemand før Gorm eller med en mand ved navn Krog.

Her mener jeg virkelig, at tilbageholdenhed med konklusioner er på sin plads… Eller skepsis slet og ret. Thyre Danebod var næppe den eneste, der hed Thorvi/Thyre! Navnet var faktisk almindeligt.

Adam Wagner

Om Adam Wagner

Jeg er mag. art. i historie med undervisningskompetence i dansk. Jeg er desuden forfatter, foredragsholder, underviser mm. Jeg bor i Danmark, men har også boet i Norge og på Island, og har desuden rejst en del særligt i Norden og Europa. "Nordisk fortidsformidling" er min historiske formidlingsvirksomhed. Jeg er bl.a. forfatter til bøgerne "Danskhed i middelalderen" og "Tobak til tiden".
Dette indlæg blev udgivet i Nyt fra medierne, Nyt om runer og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.